Ik ben neuroloog

Expert aan het woord: neuroloog prof. dr. Joukje van der Naalt

In deze video legt neuroloog prof. dr. Joukje van der Naalt uit welke factoren van invloed zijn op het herstel na traumatisch hersenletsel, welke nieuwe mogelijkheden er zijn om hersenschade te detecteren en wat u kunt doen als patiënten met traumatisch hersenletsel zich melden in uw praktijk.

I farmaci per la disfunzione erettile e i rimedi a base di erbe che si possono acquistare su Internet en farmaci per erezione senza ricetta spesso non sono quello per cui vengono pubblicizzati. Il viagra, infatti, è il farmaco più contraffatto al mondo, per cui è sempre bene prestare molta attenzione, ed evitare di acquistare online. Si tratta di inibitori della 5 fosfodiesterasi (PDE5) che agiscono sul metabolismo dell’ossido di azoto. Volendo semplificare, producono un rilassamento della muscolatura del corpo cavernoso, facilitando l’afflusso sanguigno e favorendo così l’erezione.

Wist u dit?

Naast CVA (45.000 patiënten per jaar) is trauma (85.000 per jaar) de belangrijkste oorzaak van niet-aangeboren hersenletsel. Mensen die na een hersenschudding nog maandenlang klachten houden kunnen last hebben van het postcommotioneel syndroom (PCS) Een kwart van de mensen met traumatisch hersenletsel is een half jaar na het ongeval niet in staat op zijn of haar oude niveau te functioneren. Niet alleen de ernst

van het ongeval, ook persoonlijke factoren hebben invloed op de uiteindelijke gevolgen van licht traumatisch hersenletsel. Zelfs wanneer geen afwijkingen zichtbaar zijn op de CT- of MRI-scan, komen posttraumatische klachten veel voor bij mensen met licht traumatisch hersenletsel. Als patiënten drie tot zes maanden na het trauma nog (cognitieve) klachten hebben, dient neuropsychologisch onderzoek gedaan te worden.

De cijfers

140.000

Jaarlijks krijgen 140.000 mensen hersenletsel van wie er 40.000 blijvende beperkingen overhouden.

650.000

In Nederland leven 650.000 mensen die beperkingen ervaren door hersenletsel.

10%

Één op de tien patiënten met hersenletsel krijgt medische specialistische revalidatie.

129

Elke dag komen er 129 patiënten op de spoedeisende hulp bijvoorbeeld na een val of klap op het hoofd en met een hersenschudding of hersenkneuzing als gevolg.

Zo legt u de link

Tip 1

Mogelijkheden na medisch herstel

Is uw patiënt medisch uitbehandeld? Dan kan behandeling door andere disciplines vaak nog veel opleveren, vooral in het leren omgaan met de gevolgen van het hersenletsel.

Tip 2

NPO als optie

Mensen kunnen na licht THL klachten houden zoals vermoeidheid, verhoogde prikkelgevoeligheid en prikkelbaarheid. Overweeg een neuropsychologisch onderzoek, ook al is er op de scans niets te zien.

Tip 3

Luister naar de naaste(n)

Mensen met hersenletsel hebben vaak beperkt ziekte-inzicht. Neem daarom de naaste van een hersenletselpatiënt serieus, ook als de patiënt zegt dat er niets aan de hand is.

De zoektocht van Frank Willem

Na een motorongeluk staat het leven van Frank Willem volledig op de kop. Hij kan daar maar moeilijk mee omgaan en begrijpt aanvankelijk niet goed wat er met hem aan de hand is. In deze video vertelt hij zijn verhaal. Bekijk hier de verhalen van andere cliënten.

Doorverwijzen

Heeft er nooit neuropsychologische revalidatie plaatsgevonden? Verwijs dan naar een revalidatiearts of neuropsycholoog. Heeft er wel revalidatie plaatsgevonden? Verwijs dan

bij complexe problemen door naar in hersenletsel gespecialiseerde multidisciplinaire behandeling (NAH-poli of Hersenz). Verwijs bij praktische problemen door naar Wmo-ondersteuning (gemeente).

Monique Lindhout

“Een snelle diagnose en behandeling bij een acute CVA of ander hersenletsel zijn van levensbelang. Voor de levenskwaliteit in de chronische fase daarna is het minstens zo belangrijk om ook gelijk in de acute fase aandacht te besteden aan het revalidatietraject. Op dit moment worden mensen met hersenletsel nog te vaak naar huis gestuurd zonder enige vorm van revalidatie. De conclusie ‘te licht, revalidatie niet nodig, kan naar huis’ klinkt nog vaak, terwijl  juist mensen die aanvankelijk redelijk goed lijken te zijn hersteld, later wel degelijk klachten kunnen krijgen. Daarnaast zijn er ook patiënten, jong en oud, die ‘te slecht’ worden bevonden voor revalidatie. Zij verhuizen vaak naar een verpleeghuis. Dat kan in eerste instantie misschien de juiste beslissing zijn, maar laat dat dan niet het eindstation zijn. Patiënten die ondanks een sombere prognose vooruitgaan, moeten de kans krijgen alsnog op de juiste plek terecht te komen. Ook wie op de basisschool doubleert, moet de kans krijgen later een universitaire studie te volgen!

Monique Lindhout, directeur patiëntenvereniging Hersenletsel.nl

Waardevolle links

hersenletselteams.nl

Hersenletselteams

In Nederland zijn 17 regionale hersenletselteams die u kunnen informeren en adviseren over Niet Aangeboren Hersenletsel.

watvindik.nl

Sociale kaart

Op deze site vindt u een sociale kaart speciaal gericht op vragen als gevolg van hersenletsel.

Deel deze pagina
met een collega