ik ben paramedicus

Het verhaal van Cor

Cor kreeg NAH als gevolg van zuurstoftekort door apneu. In deze video vertelt hij over vooroordelen die hij ervaart vanwege zijn hersenletsel en over het belang van lotgenotencontact. Bekijk hier de verhalen van andere cliënten.

Wist u dit?

In een stad als Utrecht hebben 14.000 inwoners te maken met beperkingen als gevolg van hersenletsel. Beperkingen kunnen op alle functioneringsgebieden liggen: cognitief, fysiek, psychisch of communicatief. Paramedici spelen een belangrijke rol in de revalidatie na een hersenletsel. Mensen met hersenletsel ervaren niet alleen herstel in de eerste zes maanden maar ook nog in de jaren erna. Begeleiding en behandeling voor

mensen met hersenletsel en hun naasten verbetert de kwaliteit van leven, ook als ze medisch uitbehandeld. Oorzaken van hersenletsel zijn beroerte, hersenbloeding, ongeval, zuurstoftekort, hersentumor, hersen(vlies)ontsteking, middelengebruik of vergiftiging. Gevolgen zijn bijvoorbeeld vergeetachtigheid, concentratieproblemen, vermoeidheid, somberheid, angst, apathie, impulsiviteit, afasie, moeite met plannen en organiseren.

Feiten & cijfers

140000

Jaarlijks krijgen 140.000 mensen hersenletsel van wie er 40.000 blijvende beperkingen overhouden.

650000

In Nederland leven 650.000 mensen die beperkingen ervaren door hersenletsel. Een deel van hen heeft hulp of zorg nodig.

10%

Één op de tien patiënten met hersenletsel krijgt medische specialistische revalidatie. De meeste mensen gaan naar huis zonder enige vorm van revalidatie.

Tip 1

Werk samen

Heeft uw cliënt een CVA of trauma meegemaakt en last van psychische klachten, ernstige vermoeidheid, overprikkeling, sociaal isolement of een burn-out? Werk samen met andere behandelaars of verwijs door naar psychologische of multidisciplinaire behandeling.

Tip 2

Verwijs bij klachten

Het leren omgaan met de gevolgen van hersenletsel vraagt erkenning, aanpassing en verliesverwerking. Veel cliënten en hun naasten hebben psychologische ondersteuning nodig bij dit proces. Ook lotgenotencontact kan bijdragen.

Tip 3

Luister naar de naaste(n)

Mensen met hersenletsel hebben vaak beperkt ziekte-inzicht. Neem daarom de naaste van een hersenletselpatiënt serieus, ook als de patiënt zegt dat er niets aan de hand is.

Expert aan het woord: revalidatiearts Coen van Bennekom

In deze video vertelt revalidatiearts Coen van Bennekom over de problemen die mensen met NAH kunnen tegenkomen als ze hun werk weer willen oppakken. Daarnaast legt hij uit wat je kan doen als bedrijfsarts of UWV-medewerker om mensen verder te helpen.

Doorverwijzen

Is nadere diagnostiek buiten uw vakgebied wenselijk? Verwijs naar de revalidatiearts of neuropsycholoog. Is er behoefte aan praktische of psychosociale ondersteuning voor cliënt en/of naasten? Verwijs naar

(gespecialiseerde) ambulante begeleiding via de gemeente. Is er sprake van problemen op meerdere terreinen (gezondheid, wonen, werken, onderwijs, vrijetijdsbesteding) verwijs dan naar multidisciplinaire behandeling (revalidatie of Hersenz).

Hans Pouwer

“Zorg voor mensen met hersenletsel stopt niet op het moment dat men het ziekenhuis of het revalidatiecentrum verlaat. Als men weer “thuis” is, komen regelmatig de onzichtbare gevolgen naar boven. Belangrijk is dat deze symptomen herkend worden en daarna multidisciplinair aangepakt.  In de eerste lijn is samenwerking van verschillende disciplines niet vanzelfsprekend maar wel een must, waarbij er ook korte lijnen moeten zijn naar de tweedelijnszorg. Zoeken naar de beste behandeling voor de persoon in kwestie.”

Hans Pouwer, fysiotherapeut

Waardevolle links

hersenletselteams.nl

Hersenletselteams

In Nederland zijn 17 regionale hersenletselteams die u kunnen informeren en adviseren over Niet Aangeboren Hersenletsel. Klik op de button hiernaast voor contactgegevens.

watvindik.nl

Sociale kaart

Op deze site vindt u een sociale kaart speciaal gericht op vragen als gevolg van hersenletsel.

kennisplein NAH

Informatie over NAH

Op dit kennisplein voor professionals is heel veel nuttige informatie te vinden: cijfers, good practices, tips, tools en achtergronden, waaronder een Kennisbundel NAH.

Deel deze pagina
met een collega