Ik ben bedrijfsarts

Expert aan het woord: revalidatiearts Coen van Bennekom

In deze video vertelt revalidatiearts Coen van Bennekom over de problemen die mensen met NAH kunnen tegenkomen als ze hun werk weer willen oppakken. Daarnaast legt hij uit wat je kan doen als bedrijfsarts of UWV-medewerker om mensen verder te helpen.

Generic latisse is for sale in the USA, Canada, UK, Australia. You can buy generic latisse online at a local pharmacy or online. Ordering it online is obviously a simpler method. You can buy it, for example, on Amazon. Remember you would need a doctor’s prescription. Once Latisse is applied to the base of your top lashes with the applicator, it goes to work by stimulating the hair follicles into growing, and prolonging the growth phase, also called the anagen phase.

Wist u dit?

Slechts 40% van de mensen met hersenletsel die al werkten voordat het letsel optrad, is na twee jaar weer aan het werk. Het oplopen van hersenletsel kan flinke gevolgen hebben voor de werksituatie. De werknemer kan bijvoorbeeld zijn werk niet meer doen omdat hij last heeft van vermoeidheid of omdat hij niet meer kan plannen en organiseren. Om de cognitieve gevolgen, de restcapaciteiten en de belastbaarheid van de werknemer goed in kaart te brengen is het afnemen van een neuropsychologisch onderzoek (NPO) noodzakelijk (bron: werkenmethersenletsel.nl) Mensen met hersenletsel ervaren de kennis en steun van collega’s, leidinggevenden en bedrijfs- en

verzekeringsartsen als een belangrijke bevorderende factor. Het in samenspraak met de werkgever en bedrijfsarts starten van de begeleiding tijdens de revalidatie lijkt te helpen bij het zetten van de allereerste stap met betrekking tot terugkeer naar werk. (bron: Heliomare.) Oorzaken van hersenletsel zijn CVA, trauma, zuurstoftekort (bijvoorbeeld na hartstilstand), meningitis, encefalitis, middelengebruik of vergiftiging. Gevolgen zijn bijvoorbeeld vergeetachtigheid, concentratieproblemen, vermoeidheid, somberheid, angst, apathie, impulsiviteit, afasie, moeite met plannen en organiseren.

De cijfers

140.000

Jaarlijks krijgen 140.000 mensen hersenletsel van wie er 40.000 blijvende beperkingen overhouden.

650.000

In Nederland leven 650.000 mensen die beperkingen ervaren door hersenletsel.

10%

Één op de tien patiënten met hersenletsel krijgt medische specialistische revalidatie.

32%

Jaarlijks krijgen 45.000 mensen een CVA. Dit is 32% van de incidentie.

61%

Jaarlijks lopen 85.000 mensen traumatisch hersenletsel op. Dit is 61% van de incidentie.

Zo legt u de link

Tip 1

Check het verleden

Heeft uw cliënt last van psychische klachten, ernstige vermoeidheid, overprikkeling of een burn-out? Check of de cliënt een CVA of trauma heeft meegemaakt of een andere oorzaak van hersenletsel.

Tip 2

Verwijs bij klachten

Neem klachten zoals ernstige vermoeidheid en overprikkeling serieus, ook al zijn ze niet zichtbaar.

De zoektocht van Frank Willem

Na een motorongeluk staat het leven van Frank Willem volledig op de kop. Hij kan daar maar moeilijk mee omgaan en begrijpt aanvankelijk niet goed wat er met hem aan de hand is. In deze video vertelt hij zijn verhaal. Bekijk hier de verhalen van andere cliënten.

Doorverwijzen

Is er geen duidelijke diagnose en vermoedt u wel niet-aangeboren hersenletsel? Verwijs dan naar een neuroloog of revalidatiearts. Is er wél een diagnose en heeft er nooit revalidatie plaatsgevonden? Verwijs dan naar medisch specialistische revalidatie. Als

er wel revalidatie heeft plaatsgevonden, kunt u verwijzen naar gespecialiseerde ambulante begeleiding (gemeente), paramedische of psychologische eerstelijns zorg of multidisciplinaire behandeling zoals een NAH-poli of Hersenz.

Felice Ghering

“Het is belangrijk dat de bedrijfsarts, de werkgever en de collega’s goed geïnformeerd zijn en actief betrokken worden bij de re-integratie. Goed teamwerk zorgt ervoor dat het traject zo prettig en efficiënt mogelijk kan verlopen. En dat vergroot de kans op een succesvolle re-integratie, hetgeen uiteindelijk zowel de werkgever als de werknemer ten goede komt.”

Felice Ghering, ervaringsdeskundige

Waardevolle links

werkenmethersenletsel.nl

Alles over werken met hersenletsel

Deze website geeft informatie over hersenletsel, reïntegratie, jobcoaching, rechten en plichten en andere relevante tips en informatie.

hersenletselteams.nl

Hersenletselteams

In Nederland zijn 17 regionale hersenletselteams die u kunnen informeren en adviseren over Niet Aangeboren Hersenletsel.

Deel deze pagina
met een collega